به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، یکی از مهمترین پیش نیازها برای تأمین امنیت غذایی، فراهم کردن زیرساختها و ابزارها است تا با کمک آنها اقدامات در این زمینه هدفمندتر و کاربردیتر شود.
از آنجایی که امنیت غذایی نقش بسزایی در تأمین امنیت و ارتقای سلامت جامعه دارد و عدم توجه به آن و وابستگی به بازارهای جهانی عواقب ناخوشایندی برای کشور به همراه خواهد داشت، ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری درصدد است تا با کمک شرکتهای دانش بنیان و خلاق و نهادهای مرتبط با این حوزه؛ خلاءها را پاسخ دهد و تلاش کند غذای سالمتری به دست مردم برسد.
«ایجاد شتابدهندهها»، «ایجاد استانداردها»، «ایجاد پنجره واحد الکترونیکی»، «اصلاح ساختارکدهای ISIC»، «سامانه رهگیری محصولات کشاورزی»، «سامانه توزیع نهادههای کشاورزی (کودنت)»، «برگزاری سمپوزیوم و کارگاه آموزشی»، «تدوین برنامه مدیریت تغذیه تلفیقی در جهاد کشاورزی»، «استقرار بازار محصول سالم و تولید گیاهان بر اساس آنالیز کلان دادهها»، «دستنامه های ترویجی»، «ایجاد و توسعه شبکه محصولات سالم»، «طرح پایلوت تولید میکرو و ماکروجلبک»، «حمایت از ایجاد و استقرار نماد طیب» و «اطلس جامع زیست فناوری کشاورزی» ۹ گامی است که برای تأمین زیرساختهای تأمین امنیت غذایی اجرایی شده یا در حال اجرا است.
در همین راستا هم اقدامات دیگری چون «تولید کود زیستی استرووایت از طریق تصفیه پساب دامداری، شهری و صنعتی»، «تولید صنعتی آفت کش گیاهی دایابون» و «کود تخصصی آمینواسیدی استحصال شده از ضایعات کارخانجات صنایع غذایی» برای سالم سازی محصولات کشاورزی تعریف شده است تا در مرحله نخست، تولیدات را با استانداردها همراه کنند.
چون تأمین امنیت غذایی از زمین کشاورزی آغاز میشود و همه فرآیندهای تولید و توزیع را در برمی گیرد و تا سفرههای مردم ادامه دارد به همین دلیل فراموش کردن یکی از حلقهها؛ تأمین این مفهوم را ابتر و بینتیجه خواهد گذاشت.
بر همین اساس، ستاد طی چند سال اخیر با نگاه ویژه به صنعت دام و طیور برای تأمین امنیت غذایی ۹ طرح ویژه را هم در این زمینه اجرایی کرده است. اقداماتی همچون تشکیل دبیرخانه کارگروه تحقیق و توسعه لاین آرین»، «مقایسه سویه های مرغ موجود تجاری»، «استفاده از ظرفیت کانونهای دانش، صنعت، بازار برای توسعه صنعت طیور»، «تولید اسپرم، جنین و گوسالههای خالص نژاد در حال انقراض سیستانی»، «تولید ریزتراشه برای شناسایی، هویت گذاری و ثبت دام براساس استاندارد»، «تولید اسفنج واژینال پروژسترونی دام سبک»، «تولید گوسفند پر بازده مناسب برای شرایط محیطی ایران (نژاد مهربان)»، «تولید ۲ هزار رأس بز نژادهای ممتاز شیری، گوشتی و چندقلوزا (سانن، مورسیا، بوئر و موبنده)» و «برنامه اصلاح نژادی گوسفند بومی ایران (شال) با تاکید بر استفاده از آلل برولا».
یکی از پروژههای مطرح در این حوزه احیای مرغ لاین است که این کار هم با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و با تلاش شرکتهای دانش بنیان و خلاق با اجرای ۵ طرح «تصویب و انعقاد قرارداد طرحهای پژوهشی و توسعه فناوری»، «پایش پیشرفت طرحهای پژوهشی»، «تدوین سند تحقیق و توسعه برنامه ملی لاین آرین»، «راهاندازی و توسعه پلتفرم شبکه تحقیق و توسعه مرغ لاین آرین» و «کسب برخی دستاوردها و جمع آوری اطلاعات سویه آرین از مزارع پرورش» در حال اجرا است.
به طور کلی همه این طرحها با هدف تأمین امنیت غذایی به اجرا درآمده اند و بخش کوچکی از اقدامات معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در همکاری با شرکتهای دانش بنیان و مجموعههای ذیربط در وهله اول برای تأمین غذا و سپس سالم سازی آن است. اقداماتی که میتواند امنیت غذایی به عنوان یکی از راهبردی ترین اهداف ملی را تأمین و محقق کند.
نظر شما